torsdag 12 februari 2009

Döda tänder..

När jag gick i gymnasiet hade vi en tjej i klassen med en död framtand. Det såg ut ungefär såhär.Hon berättade att tanden dog när hon red och lyckades slå ansiktet i hästens nacke.

Ända sen dess har detta skrämt mig något otroligt. Särskilt nu när jag har fått barn, och hon ofta gör det där berömda 'rycket' när hon sitter i mitt knä, slänger huvudet bakåt och träffar ofelbart min ena framtand.

Varje gång blir jag lika rädd. Det ilar en stund efteråt, innan det börjar smärta lite dovt. Håller den på att dö nu, tänker jag. Är den döende?

Jag springer fram och tillbaka till spegeln för att se om den börjar gråna. Blir den grå direkt eller tar det ett tag? Ovissheten tar kål på mig.

Inte förrän dagen efter, när smärtan lagt sig helt och hållet och tanden fortfarande är vit kan jag andas ut igen.

Jag fick nu en smäll för cirka en timme sen. Ilningen har gått över och det gör nu bara lite ont. Den har fortfarande inte blivit grå, men man vet aldrig. Man kan inte bleka en död tand. Jag blir galen.

6 kommentarer:

Miija sa...

Jag har en framtand som är skadad, inte så mycket som den på bilden men detta hände för att jag slog ut mina mjölktänder som barn och när sen dom nya växte ut blev det en missfärgning. Jag har aldrig hört talas om att tanden kan dö efter en hård smäll så du behöver nog inte oroa dig för Lias huvud ska åstadkomma något så´nt.

Jessica sa...

oroa dig inte!
min mjölktand dog efter en hård smäll, men den blev mörkgrå och väldigt mkt snyggare än den där snorlattefärgen på bilden.hade jag haft kvar den hade jag pimpat den med en sån där rosa diamant och inbillat mig att den gav karaktär. sannabrådingkaraktär that is :)

Elisabeth sa...

hahaha, ännu en sak att lägga till på min 'saker som är jag är rädd för som kan hända mina tänder'-lista.
Kan även säga att jag delar din 'ramla i stentrappa'-rädsla
Där tänker jag att nåt ska hända i still med i American History X när han sätter tänderna mot trotoarkanten och i Sex and the city när Mr. Bigs fru ,Nadia, springer efter Carrie nerför trappan och ramlar. :(

Miija sa...

Hihi...well, what can I say? En rosa diamant är kanske inte så fel när allt kommer omkring! Ska ta mig en funderare på det. Annars kan jag ju alltid sätt fast tandställning för att dölja fenomenet! Sätten dom är många.
Grått är ju absolut att föredra framför gul/brunt (bilden) eftersom grått ligger närmare vitt inbillar jag mig. Mina fläckar är vita vilket får mina övriga tänder att se gulare ut än dom faktiskt är. Antar att man aldrig är nöjd hur det än är! Din tand är fortafarande intakt antar jag? :o)

Jempa sa...

Yep, den överlevde ännu en gång! :)

Anonym sa...

Oroa dej inte!!! Jag är en tjej på 14 år och min tand dog för ca en månad sen, det gjorde jätte ont i 2 veckor, jag kunde varken äre eller stänga munnen... Den blev grå efter ca 1 vecka och jag har inte än gått t tandläkaren men ska nog snart göra det... Så du borde inte oroa dej ;)