tisdag 27 januari 2009

Om min svärmor..

Min svärmor föddes ute på den Irländska landsbygden av djupt religiösa föräldrar. Redan som 11-åring skickades hon iväg på internatskola där hon spenderade större delen av sin uppväxt.

Som revolt bestämde hon sig för att båtluffa till Grekland när hon var i 20-årsåldern, där hon föll för den Grekiske musikern Spiros.

När hon återvände till Irland och berättade att detta var mannen hon tänkte stanna med, blev det liv i luckan. Föräldrarna, grannar och till och med prästen kom för att försöka tala henne tillrätta. Man kan ju inte gifta sig med en... såndär. Varför dög inte banktjänstemannen i granngården? Men ingenting hjälpte. Hon hade bestämt sig.

Bröllopet hölls på Irland, arrangerat av hennes föräldrar så dom fick behålla viss kontroll. Folk vallfärdade från närliggande byar för att se spektaklet. Någon hade hört att hon skulle gifta sig med en Kines!

Efter några år på Irland fick Spiros nog av regnet och blåsten och trots ännu större förfäran från släkten, flyttade familjen till Korfu.

Min svärmor må alltså vara något av en rebell, men hon är fortfarande ganska religiös, och håller fast en del vid de gamla värderingarna från sin barndom. Detta ställer ibland till lite problem.

Ofta när vi diskuterar ämnen vid matbordet slänger hon in med domedagsröst 'Det är bara en som vet svaret på vad som kommer att hända!'

'Vem då?' Brukade jag nyfiket fråga. Nu har jag lärt mig att det är Herren.

Men det enda som egentligen ställer till det är all jäkla sex på tv och film. Hon är inte den man sätter sig och kollar 'Basic Instinct' med om man säger så.

En gång på Korfu hade vi hyrt 'Closer'. En riktig dialogfilm där dom pratar om sex 80 procent av tiden, och många gånger så grovt att nästan jag blev lite generad.

Självklart bestämmer sig svärmor för att slå sig ner och titta en stund med oss.

'Men gååå härifråååån tant..' bad jag ljudlöst, innan Julia Roberts började berätta hur hennes nya killes sperma smakade, men det var försent. Så vi satt där knallröda i ansiktet ett tag, innan svärmor muttrade vilken otroligt korkad film vi hyrt, och gick ut i köket.

Nu går det mycket Sex and the City på tv, och VARJE gång vi råkar zappa förbi trean så kan man ge sig fan på att Samantha ligger där i någon avancerad ställning och man får fort trycka sig vidare och hoppas att hon inte hann se.

Jaja, tre dagar kvar, sen får vi äntligen se på vad vi vill igen..

4 kommentarer:

Västergötskan sa...

Ha ha, var roligt. :-D

Miija sa...

Haha, vad roligt du skriver!
Ja,det kommer alltid att finnas kulturkrockar när man valt att leva med en från ett annat land. På Malta är det precis tvärtom, där snackas det sex vitt och brett nonstop så till och med jag med relativt öppet sinne blir lite röd om kinderna ibland.
Men visst är hon en mycket kär och ödmjuk kvinna annars din svärmor. Mig tog hon alltid emot med öppna armar och dom blev lite av min andra familj på Korfu. Hälsa dom så gott och ge dom en kram från mig.

Jempa sa...

Ja, hon är världens bästa för det mesta. Har fått sjukt mycket hjälp med Lia.. :)

Novellskrivarn sa...

hahaha, äntöogen fick jag ta del av den irländska bakgrunden! lustigt ändå att simon verkar vara sin mors motsats... och framförallt du!