måndag 5 januari 2009

Vardagshjälten

Idag hände något på tunnelbanan som fick mig att återfå tron på mänskligheten lite..

Två lodisar satt på samma sida som mig, fast ett par rader bort. Den ena pratade om deras livslånga vänskap, hur dom andra inte fattade nånting, och hur dom två en dag skulle köra om alla på insidan. Då jävlar skulle dom fatta. Jävlar vad förvånade dom skulle bli.

Hans kompis var så djupt inne i heroindimmorna så han mumlade bara till svar.

Snackaren hade så trevligt med sina framtidsplaner så han glömde var han befann sig, tog upp en cigg, tände den och fortsatte efter några djupa bloss sin monolog.

Folk tittade irriterat på dom, sen på varandra. Himlade med ögonen och viftade med händerna framför ansiktet. Jag blev också irriterad. Röka inne på tunnelbanan, och självklart säger ingen nåt, ingen vågar.

Men bredvid mig fast på andra sidan satt en ganska ung kille. Han satt med ryggen emot lodisarna och hade lyssnat på musik hela tiden så han var inte medveten om vad som hände, men han började snart sniffa i luften med rynkad panna.

Så tog han ur ena hörluren och såg sig om i vagnen. Snart upptäckte han bovarna i dramat, och började garva. 'Men grabbar' utbrast han. Lodisarna såg förvånat på honom. 'Ni kan ju inte sätta er och röka HÄR!' Sen satte han skrattande in hörluren igen och fortsatte läsa.

Lodisarna bad genast om ursäkt och släckte cigaretterna.

Svårare än så var det inte.

2 kommentarer:

Novellskrivarn sa...

alltså, är det inte helt jävla otroligt vilken tönt man alltid är i såna lägen? själv fann jag migi en sån sits häromveckan. min mosters man tände en cigg o satte sig i vardagsrumsfönstret när både olle och hans lilla barnbarn lekte en meter därifrån!

jag blev så jävla chockad, kunde inte ens fatta att någon jag älskar så mycket kan ha så förbannat jävl uselt dåligt omdöme.

ändå satt jag bara där som idiotbambi med uppspärrade ögon och sa ingenting. fyfan vad dåligt jag sov den natten.

Jempa sa...

Många rökare tänker nog inte i dom banorna tyvärr, förstår att du blev chockad..